تغذیه مناسب در هنگام آلودگی هوا چیست؟
به گزارش مجله خزرکوه، نایب رئیس انجمن تغذیه ایران درباره تغذیه مناسب در هنگام آلودگی هوا توضیحاتی داد.
مجید حسن قمی، نایب رئیس انجمن تغذیه ایران در گفت وگو با خبرنگاران، گفت: این روز ها ما احتیاج داریم تا آنتی اکسیدان ها مورد احتیاج بدنمان را تقویت کنیم، بنابراین باید از مصرف غذا هایی که خود به تنهایی موجب خلل هایی در بدن می شوند و فشار زیادی به سیستم ایمنی بدن وارد نمایند خودداری کرد.
نایب رئیس انجمن تغذیه ایران گفت: بچه ها، افراد مبتلا به بیماری های قلبی، عروقی و افرادی که مسائل آلرژی دارند بهتر است زمان آلودگی هوا از خانه خارج نشوند. افرادی که در کلانشهر ها به زندگی می نمایند بهتر است ورزش و فعالیت های سنگین بدنی کمتری داشته باشند و چشم ها، دهان، بینی و مخاطی که در معرض آلودگی هوا هستند را بیشتر بشویند.
او درباره افرادی که مسائل خونی و سیستم ایمنی، قلبی و عروقی دارند گفت: بهتر است از ماسک فیلتر دار استفاده نمایند و کمتر در معرض آلودگی قرار بگیرند.
قمی ادامه داد: از جمله کار های دیگری که باید انجام دهیم این است که باید هنگام ورود به خانه لباس ها را تعویض کنیم و از خریدن مواد غذایی و نوشیدنی هایی که خارج از خانه بدون بسته بندی به فروش می رسند خودداری کنیم. از مصرف غذا هایی مانند فست فود ها و ساندویچ ها، چیپس و پفک که موجب خلل هایی در بدن می شوند در این مواقع خودداری کنید.
او گفت: مصرف مواد غذا هایی مانندگوجه فرنگی، کیوی، پرتقال، لیمو شیرین که ویتامین های E و C دارند می توانند به سیستم ایمنی بدن یاری نمایند. هنگام آلودگی بهتر است از روغن زیتون، آفتاب گردان و روغن بادام بیشتر استفاده گردد. باید با مصرف موادی مانند: سیر، تخم کتان، پیاز که خاصیت ضد التهابی و اسید های چرب امگا 3 دارند آنتی اکسیدان های مورد احتیاجمان را فراهم و سیستم ایمنی بدن را تقویت کنیم.
او اضافه کرد: در روز های آلوده مصرف آنتی اکسیدان ها را از قلم نیاندازید. مصرف میوه ها و سبزی هایی مانند جعفری، انواع کلم، ریحان، شلغم، کاهو، هویج، خرمالو، گوجه فرنگی، اسفناج و گشنیز را در رژیم روزانه خود بگنجانید.
قمی گفت: حداقل 10-8 لیوان آب و مایعات بهره ببرید. مصرف آب از چای سبز که حاوی مواد آنتی اکسیدان و بعضی از ویتامین ها و تئوفیلین که در برطرف التهاب مهم است می تواند یاری نماینده باشد.
نایب رئیس انجمن تغذیه ایران اضافه کرد: بعلاوه لبنیات کم چرب سرشار از منیزیوم، فسفر، کلسیم و پروتئین با کیفیت بالا هستند و می توانند از ورود مواد سربی به داخل بدن جلوگیری نمایند. تخم کتان به علت داشتن امگا 3 نقش محافظت نماینده ای در برابر آلودگی هوا دارد. ماهی و غذا های دریایی نیز سرشار از اسید های چرب امگا 3 هستند.
او گفت: سیر و پیاز به علت داشتن ترکیبات خاص باعث کاهش جذب فلزات سنگین مانند ارسنیک، کادمیوم، آهن، جیوه و سرب می گردد و سبزیجات برگ سبز مانند کلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ، فلفل سبز، گوجه فرنگی، سبزیجات، اسفناج منابع عالی از ویتامین A هستند و بهتر است برای حفظ ویتامین های موجود تا حد امکان به صورت خام و تازه مصرف شوند.
قمی گفت: میوه ها سرشار از انواع ویتامین ها و فلاونوئید هایی هستند که سیستم دفاعی بدن در مقابل عوامل بیرونی مانند ویروس ها و باکتری ها را تقویت می نماید. میوه های مانند سیب انواع مرکبات هویج و غلات سبوس دار حاوی مقادیر بالایی پکتین هستند که در کاهش اثرات سرب در بدن مهم است.
او اضافه کرد: یکی دیگر از آنتی اکسیدان ها ویتامین E است که منابع آن بادام، روغن ها زیتون و آفتابگردان، جوانه گندم و سبزیجات برگ سبز است.
قمی گفت: مصرف شیر و لبنیات حاوی مواد پروبیوتیک نیز می تواند علاوه بر تامین کلسیم و موادمعدنی، ویتامین D باعث افزایش انواع مفید باکتری های روده شده و از این طریق نیز در تقویت سیستم ایمنی موثر باشد.
او اضافه کرد: سلنیوم و روی از مواد معدنی آنتی اکسیدان هستند که سلنیوم در غذا های دریایی، مرغ، نان و غلات سبوس دار و روی نیز در انواع گوشت ها، غذا های دریایی، غلات سبوس دار، نخود، عدس و جوانه گندم یافت می گردد.
خبرنگاران علمی پزشکی کلینیک
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان