از خواص لبنیات برای بدن انسان چه می دانید؟
به گزارش مجله خزرکوه، لبنیات به شیر و سایر فراورده های فرعی گفته می گردد که از شیر به دست آمده از حیوانات تهیه می گردد. انواعی از فراورده های شیر شامل ماست، کره، پنیر، دوغ، کشک، خامه، سرشیر و ... است که هرکدام دارای خواص و طعم های متفاوتی هستند. در ادامه با خواص لبنیات آشنا می شوید.
خواص لبنیات برای بدن انسان
لبنیات فواید زیاد و متنوعی برای بدن انسان دارد. عمده ترین علتی که همواره برای مصرف شیر و لبنیات ذکر می گردد تامین کلسیم مورد احتیاج برای بدن است اما این تنها خاصیت لبنیات نیست چرا که می تواند منبعی برای تامین ویتامین دی، فسفر و سایر منابع معدنی و ویتامینی هم باشد.مصرف لبنیات باعث سلامت استخوان ها، جلوگیری از پوکی استخوان، حفظ سلامت دندان ها، مقاومت بدن در برابر آسیب ها و ضربه پذیری، افزایش انعطاف پذیری، افزایش هوش و ... است. در نتیجه توصیه می گردد که تمامی افراد خصوصا بچه ها و نوجوانان و افراد سالمند حتما استفاده از انواع لبنیات را در رژیم غذایی خود بگنجانند تا بتوانند از خواص لبنیات برای بدن انسان و مزایای آن بر روی سلامتی شان بهره مند گردد.
تاثیر مصرف شیر و لبنیات بر سلامتی
1- پیشگیری از پوکی استخوان با استفاده از لبنیاتبرای اینکه توده استخوانی بدن دچار تخلخل نگردد و ساخت بافت استخوانی تازه که به صورت طبیعی با افزایش سن کاهش می یابد، ادامه پیدا کند، باید عوامل متعددی در نظر گرفته گردد. یکی از مهم ترین موارد آن تامین کلسیم کافی برای بدن است. لبنیات و شیر یکی از اصلی ترین منابع طبیعی و خوراکی قابل استفاده بدین منظور است.
2- کاهش احتمال ابتلا به سرطان با مصرف شیرشواهد محکمی وجود دارد مبنی بر این که مصرف شیر می تواند از بروز سرطان روده بزرگ و سینه در زنان جلوگیری کند. بعلاوه مطالعات بر روی حدود پنجاه هزار مرد در سوئد نشان داده است که در مردانی که روزانه 1.5 لیوان شیر یا بیشتر مصرف می نمایند خطر ابتلا به سرطان تا سی و پنج درصد کمتر از کسانی است که کمتر از دو لیوان در هفته شیر مصرف می کردند. یک مطالعه دیگر در نروژ نیز نشان داده است که افرادی که از کودکی تا بزرگسالی مصرف شیر را ادامه می دهند کمتر در معرض خطر سرطان سینه هستند.
کلسیم و چربی طبیعی موجود در لبنیات که تحت عنوان اسید لینولئیک کنجوکه (CLA) شناخته می گردد، جزو ترکیبات اصلی محافظت نماینده در مقابل سرطان روده بزرگ است. بر اساس یک گزارش از مرکز تحقیقات سرطان امریکا، رابطه معکوسی بین مصرف کلسیم و ابتلا به سرطان روده بزرگ وجود دارد. عامل دیگر جلوگیری از سرطان وجود ویتامین D در شیر است که در تنظیم رشد سلولی و جلوگیری از سرطان نقش دارد. این مسئله به خصوص در افرادی که در شرایط اقلیمی با تابش نور کم زندگی می نمایند بسیار حائز اهمیت است.
یک مطالعه دیگر بر روی زنان سوئدی نشان داده است که کسانی که مقدار کلسیم مصرفی آن ها حدود یک گرم است حدود 30 درصد کمتر از کسانی که نصف این میزان کلسیم را در رژیم غذایی خود دارند به سرطان روده بزرگ مبتلا می شوند. می توان بیان داشت که مصرف روزانه سه لیوان شیر می تواند در کنار سایر مواد غذایی مقدار کلسیم کافی را به بدن برساند. اگر شیر به مقدار کافی در دسترس نبوده یا مصرف نگردد، برای بهره بردن از خواص لبنیات برای بدن انسان، می توان در کنار شیر از سایر لبنیات نظیر پنیر و ماست نیز استفاده کرد.
3- تامین کلسیم با استفاده از لبنیاتاز مهمترین خواص لبنیات برای بدن انسان تامین کلسیم است. تامین نامناسب کلسیم در طول زندگی، باعث افزایش احتمال ابتلا به پوکی استخوان می گردد. بسیاری از مطالعات نشان می دهند که مصرف کلسیم ناکافی سبب کمبود تراکم استخوان، کاهش سریع تراکم استخوان و افزایش مقدار شکستگی ها خواهد شد. مطالعات بعلاوه نشان داده اند که بسیاری از مردم کمتر از نصف کلسیم توصیه شده که برای ساخت و حفظ استخوان های سالم آنها، مورد احتیاج است را مصرف می نمایند.
عمده ترین منابع غذایی دارای کلسیم شامل محصولات لبنی کم چرب مانند شیر و بعلاوه ماست، پنیر و بستنی است. بعضی از سبزیجات تیره رنگ، گیاهان برگ دار، کلم بروکلی و اسفناج نیز منابع کلسیمی خوبی هستند. منابع دریایی مانند ساردین ها و ماهی قزل آلا، توفو و نیز بادام ها و غذاهای غنی شده با کلسیم، مانند آب پرتقال، غلات و نان نیز از جمله منابع کلسیمی هستند که می توانید با مصرف آنها کلسیم بدن خود را تامین کنید.
احتیاج به کلسیم در طول زندگی تغییر می نماید:
تقاضای بدن برای کلسیم در سنین رشد و در دوران کودکی و نوجوانی بیشتر است.
در دوران بارداری و تغذیه با شیر مادر نیز مقدار احتیاج به کلسیم بالاتر از زمان های دیگر است.
بعلاوه زنان بعد از یائسگی و مردان مسن نیز به کلسیم بیشتری احتیاج دارند. علاوه بر اینکه با افزایش سن، در بدن شما قابلیت جذب کلسیم و سایر مواد مغذی کاهش می یابد.
افراد سالمند نیز که دچار بیماری های مزمن هستند نیز جذب کلسیم پایین تری دارند و در نتیجه مصرف لبنیات باید در این افراد همواره در الویت باشد تا بتوانند بخشی از احتیاج کلسیمی خود را تامین نمایند.
4- پیشگیری از بیماری های قلبی با مصرف شیرهنگامی که صحبت از خواص لبنیات برای بدن انسان و مزایای مصرف شیر برای سلامتی می گردد، همگی ما به یاد تأثیرات آن بر رشد و استحکام استخوان ها و تامین کلسیم بدن می افتیم. اما بد نیست بدانیم که یکی از مهم ترین فواید مصرف شیر تأثیر آن بر سلامت دستگاه قلبی و عروق است.
به علت وجود پتاسیم در شیر، مصرف آن با آزاد شدن عضلات سرخرگی و کاهش فشارخون مرتبط است. در نتیجه افزایش مصرف پتاسیم که به علت مصرف شیر اتفاق می افتد، همراه با کاهش مصرف سدیم (نمک) یکی از تغییرات مهم در رژیم غذایی است که می تواند خطر ابتدا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش دهد.
تحقیقاتی در همین زمینه نشان داد که افرادی که روزانه حدود چهار گرم پتاسیم مصرف می نمایند، تقریبا نصف سایر افراد با خطر مرگ براثر سکته قلبی روبرو خواهند شد.
علاوه بر این مصرف شیر در جلوگیری از فشار خون و چاقی مؤثر است.
تحقیقات نشان داده اند که مصرف روزانه دو یا سه لیوان شیر در کنار مصرف سایر لبنیات و مواد غذایی می تواند در کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی تاثیر بالایی باشد.
ضمن اینکه کلسترول موجود در شیر و لبنیات از نوع مفید است و بعلاوه اسید چرب لینولیئک کنژوگه (CLA) شیر در پیشگیری از سکته های قلبی و مغزی موثر هستند.
البته توصیه می گردد که افرادی که دارای چربی خون و کلسترول بالا هستند از شیر کم چرب استفاده نمایند.
منبع: سایت ستاره
منبع: راسخون